Ενα τραγούδι για την Ελλάδα/ Ein Lied für Hellas
(Το άρθρο εμφανίζεται σε τρεις γλώσσες (Der Artikel "Ein Lied für Hellas" erscheint auf Griechisch, Deutsch und Englisch, betätigen sie ihre Sprache)
Για να τιμήσουμε τον Ευρωπαϊκό Φιλελληνισμό, που τόσο συνέβαλε όχι μόνο στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό πριν 200 περίπου χρόνια, αλλά και στην διαμόρφωση της σημερινής Ευρώπης, μιας ηπείρου που βασίζει τις αρχές της στον ανθρωπισμό και πολιτισμό, αρχίζουμε την σειρά τραγουδιών που γράφηκαν με έμπνευση το Ιδεώδες "Ελλάς".
Μέσω της πανδημίας στην Ευρώπη, ο σύλλογος μας αντιμετώπισε τρομερά προβλήματα στην διοργάνωση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού Bolko von Hochberg, που φέτος θα ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα και μετά από δυο χρόνια σε κάποιο άλλο θέμα, όπως το λαϊκό τραγούδι ή τις διάφορες θρησκείες του κόσμου. Ο διαγωνισμός, ο οποίος αναβλήθηκε για τον Μαρτιο 2022, αντι να ανοίξει, τώρα θα κλείσει το έτος Ελλας2021.
Παρόλαυτά, φαίνεται οτι ένας από τους στόχους του διαγωνισμού ήδη πέτυχε. Να θυμίζω οτι σχεδιάζοντας το σημαντικό αυτό για την μικρή μας πόλη γεγονός, η προοπτική μου ήταν να γίνει η πόλη μας ένα ευρωπαϊκό κέντρο πολιτισμού, όπου κάθε δυο χρόνια οι πιο ταλαντούχοι και ελπιδοφόροι καλλιτέχνες θα μπορούσαν συναντηθούν και θα ανταλάξουν όχι μόνο την μουσική τους αλλά και τις ιδέες τους εδώ στο Γκέρλιτζ. Αυτό θα μπορούσε να αναδείξει την πανέορφη μπόλη μας, που σχετίζεται με τον Ελληνισμό, διεθνώς. Επιπλέον ελπίζω οτι η επιτυχία του, θα δώσει στην εξαιρετική αίθουσα Statdhalle, χτισμένη από τον ακριβώς στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας μια υπέροχη διεθνή εκδήλωση και να την γεμίσει, όπως πριν απο 100 χρόνια γέμιζε, και πάλι με φωνές και τραγούδια. Διοτι ο Bolko von Hochberg ήταν ενας λάτρης του τραγουδιού. Εγραψε ο ίδιος πολλά από αυτά και εδώ στο Γκέρλιτζ ίδρυσε πριν από 100 χρόνια μια Ακαδημία τραγουδιού. Επίσης η Statdhalle, που φέρει στην πρόσοψή ένα ανάγλυφο του Ορφέα, έχει μια ιδεώδη ακουστική για την ανθρώπινη φωνή.
Ο στόχος αυτός καθεαυτός μπορεί μέχρι σήμερα να μην πέτυχε, αν λάβουμε υπόψη μας οτι από τις αρχές της πόλης και από τα ιδρύματα που χρηματοδοτούν τις εκδηλώσεις στην περιοχή μας, δεν λάβαμε καμιά υποστήριξη (με μόνη εξαίρεση το ίδρυμα Stiftung Sparkasse Oberlausitz Niederschlesien και μια δωρεά του Winfried Stöcker). Παρόλαυτά δεν χάνω τις ελπίδες μου, οτι αυτό που σήμερα δεν μπορούν να καταλάβουν οι αρχές τις πόλης, με το πέρασμα του χρόνου, θα κατανοήσουν και θα συμφωνήσουν. Δεν γίνεται αλιώς. Η ιδέα του διαγωνισμού στην πόλη μας είναι μια υπέροχη ιδέα, δεν κοστίζει τόσο οσο ενα φεστιβάλ και πραγματικά φέρνει πολύ κόσμο απο έξω, που μας χρειάζεται.
Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος που ήδη πέτυχε, και ας πέρασε μόλις ένας μήνας από την 25.Μαρτίου; Οι τραγουδιστές που αθρόα συμετείχαν (απο αυτήν την άποψη είναι ήδη μια τεράστια επιτυχία) ήρθαν σε επαφή με το ρεπερτόριο που επιμελώς επέλεξα, και από τον Σεπτέμβριο 2020 έως τον Μάρτιο 2021, εν μέσω του λοκ νταουν και την έλλειψη κάθε προοπτικής για το μέλλον τους, μελετούσαν. Μέσα στο σκοτάδι και την κλεισούρα του μικρού τους δωματίου, μόνο με το πιάνο τους, άκουγαν και μελετούσαν τα τραγουδια του Σούμπερτ και Ντεμπυσύ, την ποίηση της Σαπφούς, του Χέλντερλιν, του Σίλλερ, και το μικρό δωμάτιο άνοιγε, φωτίζονταν με υπέροχο φως ελπίδας. Οσα συμβολίζει και συμβόλιζε πάντα το ιδεώδες Ελλάδα.
Αυτό που περιγράφω, έγινε πραγματικά. Στις 24.Μαρτίου λάβαμε ένα μύνημα από την καναδέζα πιανιστα Meghan Behiel που συνόδευε στον διαγωνισμό μας την πολωνο/γερμανίδα Monika Rydz, οτι ηχογράφησαν και έκαναν βίντεο όλου του προγράμματος που ετοίμαζαν για τον διαγωνισμό. Το βιντεο ήταν πραγματικά υπέροχο. Οι δυο ταλαντούχες καλλιτέχνηδες όχι μόνο παρουσιάζουν άψογα την μουσική αυτή, αλλά ετοίμασαν και μια πολύ καλή ποιοτικά ηχογράφηση. Ντύθηκαν μάλιστα με αρχαϊζοντα φορέματα, ώστε η πρωτοβουλία τους, σήμερα όπως παλιά, να φαντάζει σαν ένας φόρος τιμής στον φιλελληνισμό. Εγώ η ίδια, προσπάθησα επίσης στις 25 Μαρτίου, να οργανώσω τουλάχιστον μια συναυλία για την Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευαγγελική εκκλησία. Και αυτή απέτυχε λόγω κάποιων νέων αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας που μόλις μια μέρα νωρίτερα ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Και όμως μερικοί καλλιτέχνες ήρθαν. Και περάσαμε μερικές μέρες που χωρίς αμφιβολία ήταν από τις πιο όμορφες στην πενταετή ζωή του Συλλόγου μας. Ο Χαιντζ Μιλλερ, που ετοιμάζει πάντα θεσπέσια τις ηχογραφήσεις μας, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Το έκανε πάντως με μεγάλη ευχαρίστηση. Δεν θα ξεχάσω, πώς μπαίνοντας στο δωμάτιο είπε "Ποιός την τύχη μου! να μπορώ να ακούω και να επεξεργάζομαι τόσο υπέροχες φωνές!".
Το αποτέλεσμα αυτής της περιπέτειας, του να προσπαθήσουμε να τραγουδήσουμε παρά τις όποιες δυσκολίες για την Ελλάδα εν μέσω του παραλογισμού αλλά και του φόβου της πανδημίας, ήταν αυτή η σειρά βίντεο στο κανάλι του συλλόγου μας, ποθ θα συνεχίσει καθ΄όλο το έτος 2021. Οχι μόνο δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους τραγουδιστές να μας στείλουν τα κομμάτια τους, ηχογραφώντας τα στο σπίτι τους και να τα παρουσιάσουμε στο κανάλι μας, αλλά επίσης θα συνεχίσουμε τις ηχογραφήσεις μέχρι τέλη Αυγούστου. Η επόμενη recording-session θα είναι από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου. Οι θερμές μας ευχαριστίες ανήκουν στους εξαιρετικούς καλλιτέχνες που μέχρι σήμερα εμφανίστηκαν στην σειρά αυτή, την Γεωργία Τρυφωνά, την Δανάη Βρίτσιου, Anna Bineta Biuf, Jan Bukowski, Eunyeaong Kim, Lisa Ochsendorf, Tina Drole, Nathaniel Kondrat, Ana Maria Lupu, Μαρια Ταξίδου, Katarzyna Neugebauer, Νικη Λιογκα, Μάρθα Σωτηρίου, Διονύσης Παντής, αλλά και σε όσους ήδη έκλεισαν ραντεβού στο στούντιο μας και θα έρθους ακόμα και από την Πολωνία και Ελβετία.
Καλούμε θερμά όλους τους φίλους της τέχνης και της μουσικής να παρακολουθήσουν αυτήν την σειρά καθ όλο το έτος Ελλάς 2021, και να απολαύσουν την υπέροχη αυτή μουσική. Στο κανάλι μαζέψαμε τα κομάτια σε μια , η οποία μπορεί να παίζει χωρις σταματημό γεμίζοντας την ημέρα μας με τραγούδια, ενώ ετοιμάζουμε έως το τέλος του έτους έναν δίσκο με τα καλύτερα κομμάτια. Για να ακούσετε, πατήστε εδώ.