Song of Hellas
Έναρξη κύκλου τραγουδιών τον Αύγουστο του 2021
Πρώτο ρεσιτάλ στις 29 Αυγούστου στις 5:00 μ.μ. στο Ars-Augusta-Salon.
Όταν διαβάζουμε τις βιογραφίες πολλών σπουδαίων ανδρών και γυναικών στην παγκόσμια ιστορία που έχουν κάνει καλά πράγματα, παρατηρούμε ένα κοινό πράγμα. Είναι αυτό που ο Χέρντερ αποκαλεί «εκπαίδευση για την ανθρωπότητα», την ανθρωπιστική αρχή μιας εκπαίδευσης όπως εξιδανικεύτηκε από τον Χούμπολτ: στη βάση του ελληνικού ιδεώδους. Για τους Έλληνες, η φιλοσοφία και η αισθητική ήταν σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των νέων. Η αναζήτηση της σοφίας και ο προβληματισμός σχετικά με τις βασικές αξίες της ανθρωπότητας «καλός και αγαθός», όπως η ομορφιά και η καλοσύνη, το ήθος και η αρμονία στην εκπαίδευση ενός ατόμου, κατανοήθηκε ως ο δρόμος για εναν καλύτερο, πιο ειρηνικό και πιο όμορφο κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μια αναγέννηση έχει ανθίσει πάντα στην ανθρώπινη ιστορία όπου τα ελληνικά ιδανικά έχουν ενέπνεαν τη ζωή των ανθρώπων. Είμαι λοιπόν πεπεισμένη ότι ακόμη και σήμερα, όταν αυτή η εκπαίδευση λείπει και επομένως το ιδανικό του καλού και του ωραίου στους ανθρώπους, αξίζει να προσπαθήσουμε για την καλλιέργεια μιας επαφής με τα ιδανικά της ελληνική κλασικότητας για να εμπνεύσουμε ξανά αρμονία και σοφία.
Πριν από ακριβώς 200 χρόνια, η αγάπη των Ευρωπαίων για αυτό το ελληνικό ιδεώδες συνέβαλε στο γεγονός ότι η γη των Ελλήνων μπόρεσε να απελευθερωθεί από χρόνια κατοχής από τους Οθωμανούς ηγεμόνες. Είναι ένας νέος κύκλος που πρέπει να κλείσει ξανά. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε αυτά τα ιδανικά και να εμπνευστούμε από αυτά.
Η επιτυχία της απελευθέρωσης της Ελλάδας οφείλεται όχι μόνο στη θέληση του ελληνικού λαού, αλλά κυρίως στη δύναμη και την ενεργό δέσμευση αμέτρητων «φιλελλήνων» σε όλο τον κόσμο. Μεγάλοι στοχαστές και καλλιτέχνες γιόρτασαν την ιδέα της «Ελλάδας» σε τραγούδια, σε ποιήματα, σε πίνακες ζωγραφικής. Ο Λόρδος Μπάιρον, ο Βίκτορ Ουγκώ, η Ευγένια Ντελακρουά, η Πέρσι Σέλεϊ είναι μερικοί από αυτούς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους Φιλέλληνες προέρχονταν από γερμανόφωνες χώρες, αλλά και πολλοί Πολωνοί, Γάλλοι, Αγγλοι, Αμερικάνοι ανήκουν στην ομάδα των φιλελλήνων ιδεαλιστών. Κατά τη γνώμη μου, ο ενθουσιασμός της πολιτιστικής ελίτ για τα ανθρωπιστικά ιδανικά της Ελλάδας ήταν επίσης ο λόγος για την ευημερία της Γερμανίας και της Ευρώπης γενικότερα.
Το έργο του Winkelmann στη Γερμανία, το ελληνορωμαϊκά λιμπρέτι του Metastasio στη Βιέννη, το οποίο αφύπνισε την κλασική μουσική και έθεσε έτσι μια κατεύθυνση που έκανε την ευρωπαϊκή πολιτιστική ιστορία αυτό που είναι σήμερα: «Ο μόνος τρόπος για εμάς, υπέροχος, ναι, αν είναι είναι δυνατόν να γίνει ανεπανάληπτος, είναι να μιμηθούμε τους αρχαίους» έγραψε ο Winkelmann και έτσι ενέπνευσε αρχιτέκτονες, ζωγράφους και ποιητές να δημιουργήσουν σπουδαία έργα. Ένας αιώνια επαναλαμβανόμενος προβληματισμός για τις αξίες, την αρμονία, τις αρετές, το μέτρο και τη σοφία των Ελλήνων είναι ένα δοκιμασμένο μέσο για να επιβιώσουμε σε σκοτεινούς καιρούς.
Ο πολωνικός λαός παρήγαγε επίσης πολλούς και σημαντικούς φιλέλληνες. Ο κλασικισμός κυριαρχεί στο αρχιτεκτονικό προφίλ της Βαρσοβίας και άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς πολλοί κυβερνήτες της Πολωνίας ήταν φωτισμένοι ανθρωπιστές. Ο Juliusz Słowacki, ένας από τους τρεις Πολωνούς τραγουδιστές που τραγουδούσαν επίσης "Hellas", ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε ένα γυμνάσιο που ονομάζεται "Athens of Wołyń" (το δημοτικό σχολείο Krzemienieckie) επειδή διδάχθηκε ανθρωπιστικά.
Έτσι θα ανοίξω επίσημα την ιστοσελίδα www.songofhellas.org την Παρασκευή 20 Αυγούστου, όπου θα παρουσιάσω διαδοχικά ολόκληρη την τέχνη του τραγουδιού και της ποίησης εμπνευσμένη από την «Ελλάδα». Εκεί θα εμφανιστούν ποιήματα μελοποιημένα από τον Γκαίτε, τον Σίλερ και τον Χέλντερλιν, μεταφρασμένα σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες, ποίηση των μεγάλων Ελλήνων ποιητών Σαπφώ, Ανακρέων και Αλκαίου, μελοποιημένων από συνθέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο πολωνός Νοβοβιεϊσκι και ο ρώσος Λουριέ. Θα συνεχίσουμε με τις ηχογραφήσεις ήχου και βίντεο που ξεκινήσαμε τον Μάρτιο στην έδρα του συλλόγου. Θα κάνουμε επίσης ηχογραφήσεις στην αίθουσα συναυλιών του Dom Kultury στο Ζγκοζέλετζ. Το έργο έχει συμπεριληφθεί από την επιτροπή «Greece2021» στη σειρά παγκόσμιων εκδηλώσεων για τους εορτασμούς για τη μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης και ο Dom Kultury έγινε ο συνεργάτης μας σε αυτό το έργο. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του έργου θα είναι η διοργάνωση του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού "Bolko von Hochberg" τον Ιούνιο του 2022.
Ταυτόχρονα ανοίγουμε μια σειρά ρεσιτάλ με θέμα την κλασική μουσική.
Το πρώτο ρεσιτάλ και τα εγκαίνια της σειράς "Τραγούδι της Ελλάδας" θα πραγματοποιηθούν τώρα στις 29 Αυγούστου 2021 στο σαλόνι μας. Στις 5 το απόγευμα η Ελληνίδα σοπράνο Γεωργία Τρυφωνά, συνοδευόμενη από τη Δανάη Βρίτσιου στο πιάνο, θα τραγουδήσει τραγούδια του Σούμπερτ σε ποίηση των Γκαίτε, Σίλερ και Μάιρχοφερ, τραγούδια της ποίησης της Σαπφώ (Μπραμς, Ματθίλδη Κράλικ και Τσαρλς Γκουνόντ), τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια του Ravel και στο τέλος ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του Bolko von Hochberg: "Gute Nacht". Η σοπράνο από την Κέρκυρα, που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Βερολίνο, είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετική ερμηνεύτρια της λογοτεχνίας του κλασικού τραγουδιού. Παρεμπιπτόντως, ο φίλος μας Martin Kautter μοιράζεται αυτή την άποψη μαζί μου, ο οποίος με ενέπνευσε πολύ για το πρόγραμμα, με τις γνώσεις του στη μουσική και την εκτενή συλλογή ηχογραφήσεων τραγουδιών. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για αυτό και ταυτόχρονα να του ευχηθώ ταχεία ανάρρωση. Η Δανάη Βρίτσιου είναι πιανίστρια με μεγάλη ενσυναίσθηση και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αυτή η σειρά ξεκινά με αυτές τις δύο καλλιτέχνιδες.
Θα ήθελα τώρα να σας καλέσω όλους, αγαπητοί φίλοι της δουλειάς μας, σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση. Ας γιορτάσουμε την αρμονία και την ομορφιά της κλασικής μουσικής μαζί με το άνοιγμα του «Song of Hellas» και ας προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το φως αυτής της ομορφιάς στη ζωή μας και των συνανθρώπων μας.